Τι είναι η περιοδοντίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η περιοδοντίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

Εισαγωγή

Η περιοδοντίτιδα είναι το επόμενο στάδιο μετά την ουλίτιδα. Αρχικά δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, καθώς ξεκινάει σαν ήπια ουλίτιδα. Όσο προχωρά σε βαθύτερα στρώματα κάτω από τα ούλα, μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα. Η περιοδοντίτιδα είναι ένας ύπουλος κίνδυνος των δοντιών. Η αντιμετώπισή της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά και τακτικά καθαρίζονται τα δόντια και ούλα. Παρακάτω διαβάστε πως μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε, πως γίνετε η διάγνωση, τι σημασία παίζει η ηλικία και η κληρονομικότητα και τελικά πως αντιμετωπίζετε η περιοδοντίτιδα και τι πρέπει να κάνω ώστε να μην ξαναεμφανιστεί.

1. Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Πρόκειται για μια πάθηση των ούλων, η οποία εμφανίζεται αρχικά στα ούλα και στη συνέχεια στους περιοδοντικούς ιστούς. Γύρω δηλαδή από τη ρίζα των δοντιών και στο οστό της γνάθου, διαβρώνοντας τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Αρχικά εμφανίζεται ως ουλίτιδα και έχει παρόμοια συμπτώματα, αιμορραγία ούλων στο βούρτσισμα ή και απρόκλητα.

Όσο όμως η φλεγμονή επιμένει, τότε τα ούλα υποχωρούν, δημιουργώντας υφιζήσεις (κάνει τα ούλα να υποχωρούν). Οι ρίζες των δοντιών αποκαλύπτονται δημιουργώντας ευαισθησία στο κρύο και τα δόντια χάνουν τη στήριξη τους, αποκτούν κινητικότητα και κατά συνέχεια πέφτουν.

2. Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα είναι αρκετά πιθανό να έχετε περιοδοντίτιδα και πρέπει να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο:

 • Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα ή απρόκλητα.

 • Η αιμορραγία των ούλων δεν είναι ποτέ φυσιολογική, αλλά παθολογικό φαινόμενο.

 • Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα.

 • Ούλα που έχουν υποχωρήσει κάτω από το δόντι.

 • Ούλα πού έχουν φαίνονται να υποχωρούν.

 • Επίμονη δυσοσμία.

 • Κινητικότητα δοντιών.

 • Αλλαγή στη στοίχιση της οδοντοστοιχίας μεταξύ τους.

Τα παραπάνω συμπτώματα δε συνυπάρχουν πάντα στον ίδιο ασθενή, ενώ η έντασή τους δεν είναι ανάλογη με τη βαρύτητα της νόσου. Πολλές φορές, τα άτομα με προχωρημένη περιοδοντίτιδα αγνοούν το πρόβλημά επειδή δεν αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα και. Ειδικά οι καπνιστές μπορεί να πάσχουν από προχωρημένη περιοδοντίτιδα αλλά να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

3. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνωστεί η περιοδοντίτιδα απαιτείται ολοκληρωτικός στοματικός έλεγχος από τον οδοντίατρο. Σε συνδυασμό με την ακτινογραφία του οστού της γνάθου και με κλινικές και ακτινογραφικές μετρήσεις, γίνεται η διάγνωση αρχικού, μέτριου ή προχωρημένου τύπου περιοδοντίτιδας.

4. Τι σημασία έχει η ηλικία και η κληρονομικότητα στη διάγνωση περιοδοντίτιδας;

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για τη σχέση της περιοδοντίτιδας με την ηλικία. Συχνότερα παρατηρείται σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, άνω των 40 ετών. Υπάρχουν όμως και επιθετικές μορφές της οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε παιδιά ή εφήβους. Άλλοι παράγοντες όπως η στοματική υγιεινή, το στρες, το κάπνισμα και η κληρονομικότητα συνδέονται με την εμφάνιση της σε σχέση με την ηλικία.

Υπάρχει λοιπόν κληρονομική προδιάθεση ως παράγοντας. Για την περιοδοντίτιδα και παρατηρείται στο 20-30% του πληθυσμού. Σε αυτούς τους ανθρώπους, παρά την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστεί περιοδοντίτιδα.

5. Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντίτιδα;

Όταν είναι σε αρχικό στάδιο, η περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται με σωστή στοματική υγιεινή, τακτικό βούρτσισμα και καθημερινό καθαρισμό των μεσοδόντιων κενών είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια σωστού μεγέθους είτε με οδοντικό νήμα. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο συχνός οδοντιατρικός καθαρισμός αυστηρά κάθε 3 ή 6 μήνες. Συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά στοματικά διαλύματα για την περιοδοντίτιδα ή και gel χλωρεξιδίνης, που μειώνουν τον πληθυσμό των μικροβίων με φαρμακευτικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του οδοντιάτρου, η μακροχρόνια χρήση χλωρεξιδίνης μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως χρωματισμός δοντιών και των σφραγισμάτων, αλλοίωση της γεύσης. Μάλιστα αρκετά στοματικά διαλύματα έχουν και άλλες δραστικές ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ, που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπλαση των ούλων.

Σε περίπτωση που η νόσος επιδεινωθεί, ο οδοντίατρος θα πρέπει να εφαρμόσει περιοδοντική θεραπεία. Η θεραπεία περιέχει ένα βαθύ καθαρισμό των δοντιών από μικροβιακή πλάκα και πέτρα, που έχουν κατακαθίσει σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως ανάμεσα στις ρίζες και δεν είναι εύκολο να αφαιρεθούν αλλιώς. Σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται αντιβιοτικά τοπικά στους περιοδοντικούς χώρους και τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος.

6. Τι πρέπει να κάνω για να μην ξαναεμφανιστεί η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση και υποτροπιάζει πολύ εύκολα, αν δεν τηρηθούν σε διάρκεια και αυστηρώς δύο προϋποθέσεις:

 • καθημερινή διεξοδική στοματική υγιεινή από τον ασθενή και

 • τακτική εκτίμηση της ασθένειας από τον οδοντίατρο με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν υποτροπής ή επιδείνωσης της νόσου.

Ο ρυθμός των ακόλουθων εξετάσεων εξαρτάται από τη βαρύτητα και την επιθετικότητα της περίπτωσης, συνήθως όμως προγραμματίζονται ανά 3-4 μήνες. Η τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων έχει τρομερή σημασία στην επιτυχία της θεραπείας της περιοδοντίτιδας.

7. Πώς επηρεάζει η περιοδοντίτιδα τη γενική υγεία;

Έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έχουν εντοπίσει συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με άλλες παθήσεις. Μελέτες δείχνουν συσχέτιση της νόσου του περιοδοντίου με:

 • καρδιαγγειακές νόσους,

 • πρόωρη γέννηση παιδιών ή με ελαττωμένο βάρος,

 • επιδείνωση ή απορύθμιση άλλων υποκείμενων ασθενειών όπως διαβήτης, αναπνευστικές παθήσεις, οστεοπόρωση.

TIP: Πόσο σημαντικό είναι το κάπνισμα για την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας;

Το κάπνισμα, δυστυχώς, είναι βασικός παράγοντας στην περιοδοντίτιδα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βασικό για τη θεραπεία είναι η οριστική διακοπή του καπνίσματος. Σε περιπτώσεις όπως στην πλαστική χειρουργική και στην κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση, το κάπνισμα είναι αποτρεπτική για την εφαρμογή της θεραπείας.

Επίσης, στους καπνιστές είναι μειωμένο ένα βασικό εύρημα των περιοδοντικών νόσων: η αιμορραγία. Γι’ αυτό, οι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από τη νόσο έγκαιρα. Όταν ένας καπνιστής αντιληφθεί την αιμορραγία από τα ούλα του συνήθως είναι αργά. Συνήθως, έχει επέλθει ήδη μεγάλη καταστροφή του περιοδοντικού οστού. Οι περισσότεροι ασθενείς καπνιστές επισκέπτονται τον οδοντίατρο συνήθως όταν τα δόντια αρχίζουν και κουνιούνται.

Share this post