Οδηγός Αγοράς Αρωμάτων

Οδηγός Αγοράς Αρωμάτων

Οδηγός Αγοράς Αρωμάτων

Πώς διαλέγω ένα άρωμα, πώς το φοράω σωστά και άλλα πολλά!

Είσαι έτοιμη/ος να μάθεις τα πάντα! που αφορούν το άρωμά σου; Στο κείμενο αυτό θα βρείς όλες εκείνες τις ερωτήσεις που αναρωτιόσουν και εσύ. Τι άρωμα να βάλω το φθινόπωρο; Ποιό άρωμα να διαλέξω για μεγαλύτερη διάρκεια μυρωδιάς ώστε να μην αδειάζω το μισό μπουκάλι σε κάθε έξοδο; Πως το άρωμα θα μου ηρεμήσει τα νεύρα 😛 Πως ξεχωρίζω το καλό άρωμα; Και τέλος τι μου θυμίζει το άρωμα ενός περαστικού!!!

 

1. Εισαγωγή

Περνάει απο δίπλα σου κάποιος και το άρωμά του σου θυμίζει κάτι! Όταν μυρίζουμε ένα συγκεκριμένο άρωμα, όπως, ας πούμε, καθαρό πλυντήριο ή ένα φαγητό που μας άρεσε όταν ήμασταν παιδιά, συνδέουμε άμεσα και ασυνείδητα αυτή τη μυρωδιά με αναμνήσεις. Η μυρωδιά μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα και να επαναφέρει τις αναμνήσεις που ξεχάσαμε ότι είχαμε.

Το άρωμα είναι, πολύ απλά, μια γνώση μερικών από τις πιο συχνές μυρωδιές και ο έξυπνος συνδυασμός τους για να παράγουν μια μοναδική μυρωδιά για ένα άτομο.

Για να κατανοήσουμε το άρωμα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την έναρξή του, την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Οι Αιγύπτιοι ήταν υπεύθυνοι για την προέλευση του αρώματος. Χρησιμοποίησαν αρώματα σε όλα, από θρησκευτικές τελετές έως ταφές προετοιμασίας ακόμη και στην καθημερινή ένδυση. Οι πλούσιες ελίτ της αιγυπτιακής κοινωνίας, άνδρες και γυναίκες, χρησιμοποιούσαν αρώματα όπως το κρίνο για να δηλώσουν την κατάστασή τους. Οι Πέρσες ανέλαβαν τη χρήση του αρώματος ως ένδειξη πολιτικής κατάστασης.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εξοικειώθηκαν με το άρωμα και έτσι άρχισε να θεωρείται ως μια τέχνη και να παράγεται μαζικά και σε συνεπή ποιότητα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα εργοστάσιο αρωμάτων από το 2.000 π.Χ., που βρίσκεται στην Κύπρο, το οποίο φάνηκε να ειδικεύεται στην παραγωγή αρωμάτων όπως κόλιανδρο, δάφνη, μυρτιά, λεβάντα και δεντρολίβανο. Ωστόσο, το 1190, το άρωμα άρχισε να παράγεται εμπορικά στο Παρίσι, και από εκεί, άνθισε σε μια τεράστια βιομηχανία για άλλη μια φορά.

2. Ποιοί είναι οι τύποι αρωμάτων ( Eau de Toilette, κτλ);

 • Parfum

Το Parfum, επίσης γνωστό ως extrait de parfum ή καθαρό άρωμα, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρώματος. Θα βρείτε το δικό σας εδώ. Στο Parfum η συγκέντρωση είναι μεταξύ 20% και 30% για τα περισσότερα parfums. Από όλα τα αρώματα, τα συγκεκριμένα διαρκούν έξι με οκτώ ώρες (6 – 8). Βέβαια λόγο της υψηλής συγκέντρωσης αρώματος έχει και την υψηλότερη τιμή όλων των τύπων αρώματος. Άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να χρησιμοποιούν τα parfums καθώς έχουν πολύ λιγότερο αλκοόλ από τους άλλους τύπους αρώματος και επομένως δεν είναι τόσο πιθανό να στεγνώσουν το δέρμα.

 • Eau de Parfum

Το Εau de Parfum (EDP) έχει την επόμενη υψηλότερη συγκέντρωση αρώματος. Θα βρείτε το δικό σας εδώ. Στο Eau de Parfum η συγκέντρωση αρώματος είναι μεταξύ 15% και 20%. Τα συγκεκριμένα αρώματα διαρκούν τέσσερις με πέντε ώρες (4 – 5). Είναι επίσης γενικά λιγότερο ακριβό το parfum και ενώ έχει υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ από το parfum, είναι καλύτερο για ευαίσθητο δέρμα από άλλους τύπους αρωμάτων. Το Eau de parfum είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους αρωμάτων και είναι κατάλληλος για καθημερινή χρήση.

 • Eau de Toilette

Το Eau de Τoilette (EDT) έχει συγκέντρωση αρώματος μεταξύ 5% και 15%. Θα βρείτε το δικό σας εδώ. Είναι φθηνότερο από το eau de parfum και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους αρωμάτων που διατίθενται. Το άρωμα EDT θα διαρκέσει συνήθως για δύο έως τρεις ώρες (2 – 3). Ο όρος eau de toilette προήλθε από τον γαλλικό όρο “faire sa toilette” που σημαίνει ετοιμασία.

 • Eau de Cologne

Το Eau de cologne (EDC) έχει πολύ χαμηλότερη συγκέντρωση αρώματος από τους παραπάνω τύπους αρώματος. Θα βρείτε το δικό σας εδώ. Το EDC έχει γενικά συγκέντρωση αρώματος 2% έως 4% και υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ. Είναι φθηνότερο από άλλα είδη αρώματος, ωστόσο το άρωμα γενικά διαρκεί μόνο έως δύο ώρες. Το EDC έρχεται γενικά σε μεγαλύτερα μπουκάλια και πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερο από το άρωμα. Αρχικά το eau de cologne αναφέρεται σε μια παραδοσιακή συνταγή που χρησιμοποιούσε βότανα και νότες εσπεριδοειδών.

 • Eau Fraiche

Το Eau fraiche είναι παρόμοιο με το eau de cologne, καθώς το άρωμα θα διαρκέσει γενικά για έως και δύο ώρες. Θα βρείτε το δικό σας εδώ. Το Eau fraiche έχει ακόμη χαμηλότερη συγκέντρωση αρώματος από το eau de cologne, συνήθως μόνο 1% έως 3%. Ενώ το eau fraiche έχει χαμηλή συγκέντρωση αρώματος, δεν περιέχει υψηλή ποσότητα αλκοόλ. Μαζί με το άρωμα, το υπόλοιπο του eau fraiche είναι κυρίως νερό.

 • Aftersave και Mist

Το Aftershave έχει συγκέντρωση ελαφρού αρώματος έως 3% και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Θα βρείτε το δικό σας εδώ. Συνήθως διατίθεται σε μπουκάλια και χρησιμοποιείται μετά το ξύρισμα για να κλείσει τους πόρους και παρέχει μόνο μία έως δύο ώρες φθοράς.
Τα Mist είναι ελαφριά και δροσιστικά αρώματα που βασίζονται κυρίως στο νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ένας τύπος αρώματος Mist έχει συνήθως συγκέντρωση 1,5% έως 3%. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στα μαλλιά χωρίς να στεγνώσει. Μπορείτε να περιμένετε ένα άρωμα Mist να διαρκέσει το πολύ 2 ώρες.

 

3. Πως φοράει σωστά ένας άντρας άρωμα;

Σίγουρα θα έχετε βρεθεί δίπλα σε κάποιον άνδρα που δεν ξέρει να φοράει άρωμα! Είναι εκείνος ο τύπος που μπαίνει στο δωμάτιο και κόβει την ανάσα και δεν εννοούμε με την καλή έννοια.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΝΔΡΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ;

1. Ψεκάστε σε στεγνή και καθαρή επιδερμίδα (συνήθως μετά το μπάνιο).
Κρατήστε το άρωμα γύρω στα 12 με 15 εκατοστά μακριά από την επιδερμίδα.

2. ΜΙΑ εφαρμογή είναι αρκετή.
Εάν είστε νέος στην εφαρμογή αρώματος, ψεκάστε ΜΙΑ φορά σε ΜΙΑ περιοχή του σώματος. Κατά προτίμηση στο Στήθος.
Εάν χρησιμοποιείτε γενικά άρωμα ψεκάστε ΜΙΑ φορά σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΡΩΜΑΤΟΣ.

3. Τι είναι οι ζώνες αρώματος στα αρώματα ;
Η θερμοκρασία του σώματος αναδεικνύει το άρωμα κατά τη διάρκεια της μέρας δημιουργώντας ένα αρωματικό ίχνος που λέγετε sillage στα Γαλλικά.
Ψεκάστε τα ζεστά σημεία του σώματός σας :
Στήθος, Λαιμός, Κάτω από το Σαγόνι, Καρπός, Εσωτερικό του Αγκώνα, Ώμος
Σημείωση : ΜΗΝ Ψεκάζετε πάνω από 2 με 3 σημεία. Επίσης, ΜΗΝ Ψεκάζετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας! Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι ΕΔΩ.

4. Μην εφαρμόζετε ξανα άρωμα στις ίδιες περιοχές αν δεν έχει περάσει η επίδρασή τους.

5. Μην αγγίζετε το άρωμα εφόσον ψεκάσατε γιατί καταστρέφετε τις νότες του αρώματος.

6. Μην ψεκάζετε τα ρούχα σας ή τον αέρα κοντά σας !
Υπάρχουν προϊόντα για ρούχα που μυρίζουν π.χ Καπνιστές. Μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ. Μη χαλάτε το άρωμά σας.

7. Ουκ εν τω πολλώ το ευ
Τα έχουν πει οι Έλληνες χρόνια πριν. Δεν έχει σημασία η ποσότητα όσο η ποιότητα. Το άρωμα δεν είναι κάποιου είδους ανακοίνωση. Είναι κάτι που πρέπει να το ανακαλύψουν όσους αφήσεις να έρθουν κοντά σου. Όπως και εσύ που κάθισες, μας έψαξες και ανακάλυψες τον καλύτερο δυνατό τρόπο εφαρμογής του αρώματος σου.

4. Πως φοράει σωστά μία γυναίκα άρωμα;

Σίγουρα θα έχετε βρεθεί δίπλα σε κάποια γυναίκα που δεν ξέρει να φοράει άρωμα και σου κόβει την ανάσα και δεν εννοούμε με την καλή έννοια!

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΝΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ;

1. Ψεκάστε σε στεγνή και καθαρή επιδερμίδα (συνήθως μετά το μπάνιο).
Κρατήστε το άρωμα γύρω στα 12 με 15 εκατοστά από την επιδερμίδα.

2. ΜΙΑ εφαρμογή είναι αρκετή.
Εάν είστε νέα στην εφαρμογή αρώματος, ψεκάστε ΜΙΑ φορά σε ΜΙΑ περιοχή του σώματος. Κατά προτίμηση στο Λαιμό.
Εάν χρησιμοποιείτε γενικά άρωμα ψεκάστε ΜΙΑ φορά σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΡΩΜΑΤΟΣ.

3. Τι είναι οι ζώνες αρώματος στα αρώματα ;
Η θερμοκρασία του σώματος αναδεικνύει το άρωμα κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας δημιουργώντας ένα αρωματικό ίχνος που λέγετε sillage στα Γαλλικά.
Ψεκάστε τα ζεστά σημεία του σώματός σας :
Πίσω από τα Αυτιά, Λαιμός, Ώμοι, Στήθος, Εσωτερικό του Αγκώνα, Καρπός, Γάμπες
Σημείωση : ΜΗΝ Ψεκάζετε πάνω από 2 με 3 σημεία. Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα επιλέξτε κάποιο με μεγαλύτερη περιεκτικότητα (Eau de Parfum ή Parfume).

4. Μην εφαρμόζετε ξανά άρωμα στις ίδιες περιοχές αν δεν έχει περάσει η επίδρασή του.

5. Μην αγγίζετε το άρωμα εφόσον ψεκάσατε γιατί καταστρέφετε τις νότες του αρώματος.

6. Μην ψεκάζετε τα ρούχα σας ή τον αέρα κοντά σας !
Υπάρχουν προϊόντα για ρούχα που μυρίζουν π.χ Καπνίστριες. Μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ. Μη χαλάτε το άρωμά σας.

7. Τα καλά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια
Που σημαίνει πως η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας. Το άρωμα δεν είναι κάποιου είδους ανακοίνωση. Είναι κάτι που πρέπει να το ανακαλύψουν όσους αφήσεις να έρθουν κοντά σου. Όπως και Εσύ που κάθισες, μας έψαξες και ανακάλυψες τον καλύτερο δυνατό τρόπο εφαρμογής του αρώματός σου.

5. Πώς να διαλέξω άρωμα;

Οι τρόποι επιλογής αρώματος είναι πάρα πολλοί. Οι κύριοι είναι, ανάλογα με την εποχή, ανάλογα με την ώρα της μέρας και ανάλογα με τις αρωματικές νότες (ότι αρέσει στον κάθε έναν).

 • Ανάλογα με την εποχή

    • Χειμώνας

Τα αρώματα εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων όπως και τα ξυλώδη αντικατοπτρίζουν τη χειμερινή περίοδο και τις διακοπές που φέρνει, όπως τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά. Επιλέξτε ένα άρωμα που θυμίζει αυτά τα αρώματα διακοπών, όπως ρόδι και βανίλια, λεμόνι ή πορτοκάλι. Οι ανατολίτικες μυρωδιές φέρνουν μια ζεστασιά στον καθαρό χειμερινό αέρα. Δοκιμάστε ένα άρωμα με νότες από πικάντικη κανέλα ή κάρδαμο.

    • Άνοιξη

Η άνοιξη είναι μια εποχή νέων αρχών, με το έδαφος να αρχίζει να θερμαίνεται, και τα άνθη και τα μπουμπούκια των δέντρων αρχίζουν να σχηματίζονται. Ξαφνικά, η γη είναι και πάλι πράσινη και τα χρώματα αρχίζουν να εμφανίζονται σε εξωτερικούς κήπους. Για την άνοιξη, επιλέξτε ένα φλοράλ άρωμα ή φρεσκάδας που αντικατοπτρίζει αυτό το νέο ξύπνημα και τα συναισθήματα της χαράς, όπως εκείνα που περιλαμβάνουν νότες κρίνου της κοιλάδας, παιώνιες και βιολέτες.

    • Καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια των μακρών, ζεστών ημερών του καλοκαιριού, πολλοί άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, γιορτάζουν τις διακοπές ή απλά περνούν χρόνο με την οικογένεια. Επιλέξτε ένα καλοκαιρινό άρωμα που μιμείται τα χαρούμενα, γλυκά και σέξι συναισθήματα του καλοκαιριού. Φλοράλ αρώματα που περιέχουν γλυκά καλοκαιρινά άνθη, όπως τριαντάφυλλα και άνθη πορτοκαλιού, αναμεμιγμένα με αρώματα φρεσκάδας και φρούτων όπως βατόμουρο και ροδάκινο. Επιπλέον, ένα τροπικό άρωμα με νότες αγιοκλημάτων, νησιωτικών λουλουδιών και θαλασσινού αλατιού μπορεί επίσης να είναι μια ευχάριστη υπενθύμιση των ηλιόλουστων ημερών που περνούν στην παραλία ή τις διακοπές.

    • Φθινόπωρο

Καθώς τα φύλλα αρχίζουν να αλλάζουν χρώματα και πέφτουν από τα δέντρα, το τοπίο γίνεται βαθύτερο και πιο κορεσμένο με χρώματα βαθύ κόκκινο, πορτοκάλια και καφέ. Το φθινόπωρο είναι η ώρα για βαθιά, κορεσμένα και σαγηνευτικά αρώματα, όπως εκείνα που περιέχουν ανατολίτικες μυρωδιές ίσως και νότες φρεσκάδας. Αναζητήστε ένα άρωμα που περιέχει νότες σανταλόξυλου, μόσχου, κεχριμπάρι και γιασεμιού.

 • Ανάλογα με την ώρα της μέρας

Αρώματα Ημέρας θεωρούνται γενικά τα πιο ελαφριά αρώματα τύπου Eau de Toilette, Eau de Cologne και Eau Fraiche.
Αρώματα Νύχτας θεωρούνται τα πιο “βαριά” και σαγηνευτικά αρώματα όπως τα Parfum και τα Eau de Parfum.

 • Ανάλογα με τις αρωματικές νότες

    • Τι είναι οι νότες κορυφής

Επίσης μερικές φορές αναφέρονται ως νότες ανοίγματος ή νότες κεφαλής, οι νότες κορυφής ενός αρώματος είναι γενικά οι ελαφρύτερες από όλες τις νότες. Αναγνωρίζονται αμέσως μετά την εφαρμογή του αρώματος. Οι νότες κορυφής είναι επίσης οι πρώτες που ξεθωριάζουν δεδομένης της ελαφριάς μοριακής τους δομής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ύψιστη σημασία.

Οι νότες κορυφής ενός αρώματος αντιπροσωπεύουν την πρώτη εντύπωση. Πόσες φορές δοκιμάσατε ένα άρωμα για να το απενεργοποιήσετε αμέσως; Γιατί; Επειδή οι κορυφαίες νότες δεν σας έκαναν μόνιμη εντύπωση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι κορυφαίες νότες όχι μόνο να σας δελεάσουν, αλλά και να μεταβούν ομαλά στην καρδιά του αρώματος.

Οι πιο συχνές νότες κορυφής περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή (λεμόνι, ξύσμα πορτοκαλιού, περγαμόντο), ελαφριά φρούτα (γκρέιπφρουτ, μούρα) και βότανα (φασκόμηλο, λεβάντα).

    • Τι είναι οι μεσαίες νότες

Οι μεσαίες νότες, ή οι νότες της καρδιάς, εμφανίζονται όταν οι κορυφαίες νότες εξατμιστούν. Οι μεσαίες νότες θεωρούνται η καρδιά του αρώματος. Διαρκούν περισσότερο από τις κορυφαίες νότες και έχουν ισχυρή επίδραση στις επόμενες νότες. Η καρδιά ενός αρώματος είναι γενικά ευχάριστη και στρογγυλεμένη. Είναι ένας απαλός συνδυασμός λουλουδιών ή φρούτων. μερικές φορές εγχύεται με μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο ή κάρδαμο.

Οι πιο συχνές μεσαίες νότες ενός αρώματος περιλαμβάνουν γεράνι, τριαντάφυλλο, λεμονόχορτο, υλάνγκ υλάνγκ, λεβάντα, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, νερόλι και γιασεμί.

    • Τι είναι οι νότες βάσης

Οι νότες βάσης είναι οι τελικές νότες αρώματος που εμφανίζονται μόλις οι κορυφαίες νότες εξατμιστούν εντελώς. Οι νότες βάσης αναμιγνύονται με τις νότες καρδιάς για να δημιουργήσουν το πλήρες σώμα του αρώματος, αλλά συνήθως σχετίζονται με την περίοδο στεγνώματος. Η δουλειά των βασικών σημειώσεων είναι να παρέχει τη μόνιμη εντύπωση. Αυτές οι συχνά πλούσιες νότες παραμένουν στο δέρμα για ώρες αφού αφαιρεθούν οι κορυφαίες νότες.

Οι πιο συχνές νότες βάσης αρώματος περιλαμβάνουν ξύλο κέδρου, σανταλόξυλο, βανίλια, κεχριμπάρι, πατσουλί, βελανιδιά και μόσχο.

Χωρίς το συνδυασμό των τριών επιπέδων, ένα άρωμα δεν θα ήταν αρωματικά ελκυστικό. Μα μαζί, δημιουργούν ένα υπερθέαμα που ο κάθε ένας και η κάθε μία θέλει να φορέσει και να μυρίσει.

6. Χάρτες αρωμάτων

 

7. Αρωματοθεραπεία και ανακούφιση από το άγχος

Η αρωματοθεραπεία συνδέετε με την ανακούφιση του άγχους όλο και περισσότερο. Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι έχει ανακουφιστική δράση αλλά πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες κάνει το χώρο σας πιο γλυκό και οικίο. Τα προϊόντα αρωματοθεραπείας είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα, καθιστώντας την αρωματοθεραπεία μια βολική επιλογή. Συνδιάστε την με μασάζ και αρωματικά κεριά ή sticks για να χαλαρώσετε.

Share this post